Ej inloggad

0 varor
q
Beskrivning
Antal
Pris
499:- kvar till fri frakt.
Gå till kassan


Juli: Konsten att grilla grönsaker

Tips och tricks du bör känna till för att få rätt resultat.

När du grillar grönsaker finns det – precis som med kött och fisk – en del tips och tricks du bör känna till för att få rätt resultat. Här är de:

Maillardeffekt ja tack
En stund på grillen tillför minst två saker till den här fräscha råvaran:
• De där rostade tonerna som smakar så gott, dvs Maillardeffekten.
• Koncentrerade smaker när hettan från kolen driver ut vätska.

Längre tid än protein
Många grönsaker behöver lite längre tid på grillen än protein (kött och fisk). Om de grillade grönsakerna ska bli tillbehör till proteinet, börja grilla dem ca 10 minuter innan. 

Rätt form för grillen
För att de inte ska falla ner i glöden hjälper det om grönsakerna har rätt form för grillgallret. Välj avlånga grönsaker och – om det behövs – delar dem på längden.
• Skiva aubergine och zucchini på längden i ca 1 cm tjocka skivor före grillning. Pensla på ett tunt lager olja innan.
• Majs och grön sparris kan grillas precis som de är (vit sparris rekommenderas inte på grillen). Majs behöver en omgång på hög värme i grillens mitt, sparris behöver lite tid i värmens utkanter. 

Grilla varsamt
Grönsaker behöver grillas lite varsammare än fett kött och vissa feta fiskar, som tål en hel del värme. Grillränderna du vill åt ska vara brynta, inte svarta och sotiga. Jobba med både direkt och indirekt värme.
Så gott som alla grönsaker har låg fetthalt, så pensla dem med lite olja före grillning. Men bara lite, överflödig olja kommer att hamna i glöden och börja brinna.

Snygga grillränder
För snygga grillränder, börja på (direkt) värme så att ränderna bildas, men avsluta med lägre indirekt värme så att det inte blir fler grillränder huller om buller.

Förkoka rotfrukter
Om du ska grilla potatis eller andra rotfrukter, koka dem först. De ska gärna få tid att svalna och ”vila” innan de hamnar på gallret.
Det kan kännas onödigt att tillämpa två tekniker på den här typen av råvara, men smaken som tillförs av hettan och röken är värd det.

Dubbla spett mot snurr
För att hindra bitar med grönsaker på spett från att glida runt utan kontroll så kan man helt enkelt använda dubbla spett. Funkar även med kött och fisk.

Torra svampar bäst
Det ska var torra och fasta svampar som champinjoner, portobello eller karljohan. Tänk på att svampar krymper mycket och lätt slinker genom gallret. Använd gärna dubbla spett (se ovan).

Vanlig dressing utmärkt
Din vanliga dressing till sallad fungerar perfekt även till grillade grönsaker. Den ska på efter grillning. Smaksätt gärna grönsakerna före grillning, men en dressing/marinad med olja kommer bara att orsaka bränder i glöden.

Snåla inte med salt och peppar
På grillen försvinner en stor del av all smaksättning – inklusive salt och peppar – ner i glöden. Salta och peppra grönsaker även efter grillning, för att göra de goda men milda smakerna rättvisa.

 

Detta tips har vi fått av Professional Secrets.

Tillbaka