Hopp till huvudinnehållet
Kitchn logo

Kategorier

Varumärken

Artikler

Din varukorg
Leverans
Click & Collect: {{clickCollectStoreName}}
Som klubbmedlem sparar du totalt {{clubMemberSavings}} på detta köp.
eller bli klubbmedlem för att få din rabatt.
Bli klubbmedlem för att få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} kvar till fri frakt.
Fri frakt på detta köp.

Totalsumma: {{cartItemsSum}}

Du sparar {{totalDiscount}} totalt

Gå till kassan

Din varukorg är tom!

Hemligheten bakom ett långvarigt förhållande med gjutjärnsgrytan

Hemligheten bakom ett långvarigt förhållande med gjutjärnsgrytan

Ser du fram emot att sätta igång att laga mat med en ny gjutjärnsgryta? Med de här tipsen för användning och underhåll kan du koka, baka, steka, sjuda, servera och avnjuta din mat under många år framöver.

Precis som när det gäller relationer i allmänhet kan det vara svårt att hitta en partner för livet, och det gäller även grytor. Men när det gäller just gjutjärnsgrytor finns lyckligtvis bara två sorter att förhålla sig till: den med emalj och den utan.

Har du ännu inte hittat din drömpartner i köket? Kolla in hela sortimentet av gjutjärnsgrytor

Dealbreakers för ett långvarigt förhållande

Oavsett om du har fallit för en gryta med eller utan emalj finns det några universella regler att följa för att förhållandet ska hålla. Visa därför omsorg genom att ta hänsyn till de här punkterna:

  • Grytan kan repas av metallredskap och vill helst att du använder köksredskap i trä, plast eller silikon.
  • Om pannan har trähandtag vill den inte placeras på grillen eller i en varm ugn. Annars är det bara att gasa på, oavsett typ av häll. Grytor med handtag i gjutjärn är superflexibla och trivs överallt.
  • När du ska flytta grytan, använd musklerna och lyft i stället för att dra den över hällen, eftersom det kan skada både själva hällen och grytans botten.
  • Diska grytan noggrant, även på undersidan. Fett och olja som bränner sig fast på undersidan genererar så pass mycket värme att det du har i grytan kan brännas vid – även vid låga temperaturer.
  • Ställ aldrig in fuktiga grytor i skåpet. Torka av grytan ordentligt och placera den i ett torrt skåp, eller på ett ställe utan ånga och fukt.

Så tar du bäst hand om en gjutjärnsgryta med slät emalj

Emaljen på gjutjärnsgrytor kan vara lite känslig, därför ska du inte pressa den för hårt. Ge grytan tid att bli riktigt varm helt igenom. Börja på låg temperatur och öka sedan värmen gradvis. Se till att hela botten är täckt med vätska, olja, fett eller smör. När gjutjärnet har värmts upp och stämningen är god, kan matlagningen fortsätta på låg och medelhög temperatur.

Den här typen uppskattar även lite uppmärksamhet, så håll alltid ett öga på grytan. Och låt den aldrig torrkoka.

Närma dig grytan försiktigt

Även om man egentligen inte ska ändra sig för någon annan, så finns det undantag. Ställ alltid in värmen 1–2 snäpp lägre än du brukar. Gjutjärnet leder värme på ett imponerande bra sätt, och när det väl blir varmt blir det glödhett. Då hjälper det dessvärre inte mycket att skynda sig att sänka värmen. Gjutjärnet behöver också tid på sig för att svalna.

Diska grytan för hand

Ibland krävs det helt enkelt en ordentlig rengöring. Men gå inte för hårt tillväga – undvik diskmaskinen eftersom den gör att grytan tappar både glans och emalj. Även om bruksanvisningen anger att din gryta kan maskindiskas, är det ändå bäst att diska den för hand för att bevara beläggningen och den goda stämningen.

En emaljerad gjutjärnsgryta är en lugn typ som inte gillar stora förändringar, därför bör du alltid låta grytan svalna innan du diskar den. En varm gryta kan få en temperaturchock om du häller kallt vatten i den. Det gör att emaljen kan skadas vilket kan leda till att idyllen krackelerar.

När fläckarna är svåra att ta bort – hur gör jag då?

När matrester bränner fast i grytan och inte går bort i en grundlig disk, kan du fylla grytan med varmt vatten och låta den stå i 15–20 minuter. Sedan diskar du den som vanligt.

Om matresterna fortfarande inte ger sig kan du försiktigt gnugga med en nylonsvamp eller en mjuk skurtrasa. Se hursomhelst till att hålla stålsvampar, stålull och skurmedel långt borta från emaljen.

Om du upptäcker ljusa fläckar och märken av metall (orsakade av metallredskap), kan du enkelt skrubba bort dem med Le Creusets rengöringsmedel «Pots & Pans».

Så uppstår ljuv musik i gjutjärnsgrytor med matt emalj

En gjutjärnsgryta med matt emalj är en robust och stadig typ som klarar en hög yttemperatur. Men det är inte samma sak som maxvärme på hällen. Nej, för med gjutjärn uppnår du hög yttemperatur genom att låta grytan bli varm helt igenom med en jämn medelvärme.

Du bör göra det till en vana att sänka temperaturen ett par snäpp när grytan har fått den temperatur du vill ha. Då får du det allra bästa resultatet, oavsett om du bryner köttfärs eller steker kycklingfiléer, och undviker att maten bränns vid eller fastnar i botten.

Naturlig fettpatina i stället för nonstick-beläggning

Varje gång du briljerar med dina kockfärdigheter med en gjutjärnsgryta, adderar du en naturlig fettpatina till beläggningen. Den brunsvarta hinnan kommer efterhand att fungera i princip på samma sätt som en nonstick-beläggning.

Innan du går igång med att skapa din första måltid i grytan, kan du gärna «steka in den» med en neutral olja. Det ger grytan en naturlig patina, på samma sätt som maten.

Sätt på fläkten och följ de här stegen:

  1. Ta i en neutral olja i grytan i ett cirka 1 cm tjockt lager.
  2. Använd låg till medelhög värme – och ge grytan gott om tid att bli varm i kläderna. Om det inte börja ryka från grytan inom 10 minuter kan du höja värmen.
  3. När oljan har blivit ljummen, gnider du in oljan i kanterna med en bit hushållspapper.
  4. Låt grytan stå på hög värme tills den börjar ryka. Stå bredvid och ha hela tiden uppsikt, så att oljan inte tar eld.
  5. Grytan får inte bli torr, därför måste du vid behov fylla på med olja.
  6. Låt grytan stå kvar på hög värme i ett par minuter innan du stänger av hällen.
  7. När oljan har svalnat till ungefär 40–50 grader, häller du bort överflödig olja. OBS! Häll inte oljan i diskhon.
  8. Använd hushållspapper och gnid in oljeresterna ordentligt över hela grytan.

Enkel diskning är ofta den bästa

Även om gjutjärnsgrytor med matt emalj är både stabila och tåliga, finns det en sak som de är lite känsliga för. Den behöver nämligen lite tid för sig själv för att svalna efter matlagningen. Häll för allt i världen aldrig kallt vatten i en het gryta. Då får den en temperaturchock. När grytan har svalnat kan den diskas i enbart varmt vatten – utan diskmedel.

Blir fastbrända matrester i grytan ett irritationsmoment? Ta det lugnt, räkna till 10 och följ det här tipset: Fyll grytan med vatten och lägg i en maskindiskmedelstablett. Värm grytan på medelhög värme och låt lösningen sjuda i cirka 25 minuter. Ta-da! Nu är din gryta skinande ren igen.

Efter en så här noggrann rengöring behöver grytan extra vård och omsorg. Så därför: Följ receptet ovan för att «steka in» den. Då får den rätta fettpatinan och är återigen redo att ge järnet.

 

 

Tillbaka
Välj butik
Hitta din närmaste butik

Ursäkta, geolokalisering är inte tillgänglig.

Det går inte att kombinera en Click & Collect-beställning från olika butiker. Töm varukorgen och börja om på nytt om du vill byta butik.