Hopp till huvudinnehållet
Kitchn logo

Kategorier

Varumärken

Artikler

Din varukorg
Leverans
Click & Collect: {{clickCollectStoreName}}
Som klubbmedlem sparar du totalt {{clubMemberSavings}} på detta köp.
Logga in eller bli klubbmedlem för att få din rabatt.
Bli klubbmedlem för att få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} kvar till fri frakt.
Fri frakt på detta köp.

Totalsumma: {{cartItemsSum}}

Du sparar {{totalDiscount}} totalt

Din varukorg är tom!

Prinsessbakelser

Två svenska klassiker i en, både rulltårta och prinsesstårta. En förenklad variant på prinsesstårta där bottnen är en rulltårta. Smaker som hallon, vanilj, grädde och marsipan finner ni i detta bakverk, som funkar lika bra till eftermiddagsfikat, födelsedagsfirandet eller som studentbakelse.


Ingredienser

Cirka 8 bakelser

Rulltårtsbotten:

  • 3 st stora ägg
  • 2 dl socker
  • ½ dl mjölk
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 citron

Vaniljkräm:

  • ¾ dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 2 msk maizenastärkelse
  • 2 dl mjölk
  • 1/2 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpaste eller 1 vaniljstång
  • 50 g rumsvarmt smör

Fyllning:

  • Cirka 2 dl hallonsylt (eller annan valfri sylt)
  • 6 dl vispgrädde
  • 800 g vit, rosa eller grön marsipan
  • Ev. guldpulver och citronmeliss

Gör så här

1. Gör rulltårtsbottnen: Sätt ugnen på 250 grader varmluft.

2. Lägg ägg och socker i en skål. Vispa med hjälp av en elvisp eller köksassistent riktigt vitt och luftigt, minst i 5 minuter.

3. Tillsätt mjölken och sikta ner de torra ingredienserna. Vänd ner med en slickepott.

4. Häll smeten på en bakplåtsklädd plåt. Fördela smeten jämt.

5. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Låt svalna helt.

6. Gör vaniljkrämen: Rör snabbt ihop strösocker, äggulor och maizenastärkelse i en skål.

7. Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull. Häll över den varma gräddmjölken i ägguleblandningen, under konstant omrörning.

8. Häll direkt tillbaka i kastrullen och värm på låg till medelvärme. Rör hela tiden till krämen tjocknar. Får inte koka!

9. Tillsätt smöret och rör om. Lägg krämen i en skål och låt svalna i kyl.

10. Montering: Bred på hallonsylten bottnen och bred därefter på hälften av vaniljkrämen ovanpå hallonsylten. Rulla ihop rulltårtan från långsida till långsida.

11. Dela rulltårtan i 4-5 centimeter tjocka bitar. Lägg bitarna så att sylten ligger uppåt respektive neråt.

12. Vispa grädden till en fast konsistens, tillsätt resterande delen av vaniljkrämen. Rör om och lägg i en spritspåse.

13. Spritsa vaniljgrädden ovanpå rulltårtan och använd en spatel för att fördela grädden över hela bakelserna.

14. Kavla ut marsipanen tunt (cirka 2 millimeter) och lägg över varje bakelse, skär bort överflödig marsipan.

15. Dekorera med marsipanrosor, kronor, studentmössor, guldpulver och citronmeliss.

 

Recepten är framtagna i samarbete med Hilda Kirkhoff, känd som vinnaren av "Hela Sverige bakar 2020" @hildakirkhoff på Instagram.

Dessa produkter kan vara bra att ha när du ska laga detta recept.

Till toppen
Välj butik
Hitta din närmaste butik

Ursäkta, geolokalisering är inte tillgänglig.

Det går inte att kombinera en Click & Collect-beställning från olika butiker. Töm varukorgen och börja om på nytt om du vill byta butik.