Hopp till huvudinnehållet
Kitchn logo

Kategorier

Varumärken

Artikler

Din varukorg
Leverans
Click & Collect: {{clickCollectStoreName}}
Som klubbmedlem sparar du totalt {{clubMemberSavings}} på detta köp.
Logga in eller bli klubbmedlem för att få din rabatt.
Bli klubbmedlem för att få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} kvar till fri frakt.
Fri frakt på detta köp.

Totalsumma: {{cartItemsSum}}

Du sparar {{totalDiscount}} totalt

Din varukorg är tom!

Grillfest? Menyn som är lätt att laga – och lätt att gilla

Grillfest? Menyn som är lätt att laga – och lätt att gilla

Rycker det i grilltången? Då bör du testa den här enkla grillmenyn. 7 inslag ger dig spännande smaker och ett läckert grillbord. Se recepten här.

Längtar du efter att få känna värmen i ansiktet medan du galant vänder kött och grönsaker på grillen? Kanske ta några klunkar iskall dryck med vänster hand, innan den högra åter igen vänder de fräsande bitarna på gallret?

Då bör du testa den här grillmenyn. Med 7 inslag serverar du en meny med balanserade smaker: lite syrligt, lite sött, något rundare och något en aning hetare. Dessutom gör de olika färgerna att grillbordet ser exceptionellt tilltalande ut.

Välj om du vill lägga till en fiskfilé, några kycklingspett eller en riktigt saftig biff. Eller om du vill köra vegetariskt

Oavsett vilket, är det kombinationen av såser, smörslungad färskpotatis, grillade grönsaker och den utsökta tomat- och jordgubbssalladen som gör menyn till ett säkert kort.

Det spelar ingen roll om det är midsommarfesten, den varma sommarkvällen eller endast en liten solglimt som är ursäkten för att grilla i dag – det är bara att sätta igång med grönsakskniven!

2 saker som gör grillmenyn ännu enklare att laga till

Du snor lätt ihop grillmåltiden med en grill, en bra skärbräda och vassa knivar. Men det finns 2 redskap som gör ditt arbete som grillkung eller -drottning snäppet enklare. 

1. Grillpanna till potatisen.

2. Stavmixer till välkomstdrinken och paprikaröran.

Med en grillpanna går grillningen som på räls – och stavmixern påskyndar både paprikaröran och drinkmixningen. Dessutom bör du se till att ha ett decilitermått och ett litet rivjärn till hands för att kunna följa recepten till punkt och pricka.

Välkomna gästerna med en fräsch sommardrink

När gästerna kommer är de naturligtvis törstiga. Förutom att ställa fram glas och vatten i karaffer, kanske med citron eller färska örter i, serverar du en fräsch välkomstdrink.

Medan gästerna minglar och smuttar på drycken, fixar du det sista vid grillen.

Sommardrink

För én drink behöver du: 

  • ca. 4–5 jordgubbar
  • ca. 3 basilikablad
  • citronlemonad (eller citronsaft, vatten, sockerlag eller strösocker)
  • is 

Topping: jordgubbar och basilikablad

Gör så här: 

Dela jordgubbarna i mindre bitar och mosa dem ihop med några basilikablad. Häll upp i ett glas, tillsätt is och fyll på med lemonaden. Blanda och toppa med en jordgubbe och ett basilikablad. Vill du ha några droppar alkohol i är det ljus rom som passar bäst.

Smörslungad grillad färskpotatis

Smörslungad färskpotatis är ett perfekt tillbehör att tillaga på grillen för att få en grillad smak på potatisen. En underbart god potatis som passar till allt. 

Du behöver: 

  • ca. 800 g färskpotatis, förkokt i 5–10 min (beroende på hur stor potatisen är)
  • 2 schalottenlök
  • ca. 1 msk olivolja
  • 25 g smör, rumsvarmt 
  • ca. 1 tsk citronsaft (smaka av efter smak)
  • 2 tsk finhackad färsk persilja
  • salt och svartpeppar

Toppning: Gräslök

Gör så här: 

Förkoka färskpotatisen i saltat vatten i ca. 5–10 minuter beroende på hur stora potatisen är (men överkoka inte). Sila av och ringla lite olivolja över potatisen i kastrullen.

Grilla sedan potatisen på en grillpanna på grillen (försöka att inte få med vattnet och oljan i grillen). Tillsätt skivad schalottenlök när potatisen grillats i några minuter. Grilla i ca. 15 minuter sammanlagt eller tills potatisen fått färg. 

Lägg potatisen i ett fat/skål och blanda med en stor klick rumsvarmt smör och hackad persilja. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. Toppa potatisen med finhackad gräslök. Ät gärna medan potatisen är varm. 

3 enkla såser – proppfulla med smaker

Såsen är grädden på moset, pricken över i:et, kronan på verket. Du förstår vad vi menar. Såserna höjer inte bara grillrätten, de binder också ihop menyn.

Här hittar du recept på 3 enkla såser. Gör helst alla tre, eller välj ut en av dem och gör en extra stor portion.

Fetaoströra

En krämig röra med smak av den salta fetaosten och vitlök. Passar utmärkt till både kött och kyckling, men även grönsaker. 

Du behöver: 

  • 150 g fetaost
  • 2 dl turkisk yoghurt 
  • 3–4 msk creme fraiche
  • 1 vitlöksklyfta eller 1/2 tsk vitlökspulver (smaka av och går att utesluta om man vill det) 
  • salt och svartpeppar 

Toppning: Olivolja och torkad mynta

Gör så här: 

Mosa fetaosten med en gaffel i en skål eller vispa med visp för slätare konsistens. Blanda i turkisk yoghurt och creme fraiche. Smaksätt med vitlök, salt och svartpeppar. Toppa med att ringla över lite olivolja och lite torkad mynta. Ställ i kylen tills det är dags att äta. 

Chimichurri

En syrlig och örtig sås/marinad med smak av persilja, citron och lök. Den är god till grillat kött, kyckling, fisk och grönsaker – ja, det mesta! 


Du behöver: 

  • ca. 1/2–1 dl finhackad färsk persilja
  • 1 tsk torkad eller färsk oregano
  • 1 salladslök
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • citronsaft från ca. 1/2 citron
  • 1–2 tsk rödvinsvinäger
  • ca. 0,5 dl olivolja 
  • chiliflakes (efter smak)
  • salt och svartpeppar

Gör så här:

Finhacka persiljan. Hacka salladslöken i önskad storlek. Blanda ihop alla ingredienser förutom olivoljan i en skål. Tillsätt sedan olivoljan och blanda. Mängden olivolja beror hur lös du vill ha din sås. Smaka av syran med citronsaft och rödvinsvinäger. Det ska smaka syrligt, fräscht men gott! Ställ i kylen tills dags att äta. 

Grillad paprikaröra

En krämig röra med smak av grillad paprika. Gott att äta till kött och kyckling, men också att äta med en bit bröd. Mixa slät för en krämigare sås. 

Du behöver: 

  • ca. 200 g grillad paprika på burk, eller 1–2 grillad och skalad röd paprika (går bra att ersätta med några matskedar ajvar)
  • 2 dl creme fraiche
  • salt och svartpeppar

Toppning: Smulad fetaost och paprikapulver

Gör så här: 

Finhacka den grillade paprikan eller mixa med stavmixer. Blanda ihop med creme fraiche och smaksätt med salt och svartpeppar. Toppa med smulad fetaost och lite paprikapulver. Ställ i kylen tills det är dags att äta. 

Grillade grönsaker med en extra touch

Grillade grönsaker är alltid perfekt som tillbehör. Smakerna kommer fram riktigt bra på grillgallret, och du kan lägga på precis vad du vill och har hemma. 

Ett bra tips innan servering: Lägg lite extra krut på uppläggningen! 

Det krävs inte mycket för att grönsakerna ska se extra inbjudande ut. Lägg upp dem på ett fint fat, ringla över lite olivolja och strö över flingsalt och smulad fetaost. Voilà! Plötsligt har grönsakerna kvalificerat som huvudrätt.

Våra favoritgrönsaker: 

  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 rödlök 
  • 1–2 paprikor
  • salladslök
  • sparris
  • citron
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar

Toppning: Smulad fetaost


Gör så här:

Tvätta grönsakerna och dela/skiva i önskade storlekar. Ringla lite olivolja på dem. Grilla tills grönsakerna fått färg. Lägg upp på ett fat och ringla lite mer olivolja på, flingsalt och svartpeppar. Toppa med smula fetaost på. 

 

Tomat- och jordgubbssallad med burrata eller mozzarella

En fräsch och söt sallad med något av det bästa vi har under den svenska sommaren: tomater och jordgubbar. Och så färgerna. Salladen blir så läcker att man bara vill äta upp den.

Du behöver: 

  • 1–2 dl körsbärstomater
  • 1 tomat
  • 1–2 dl jordgubbar
  • 150 g burrata eller 125 g mozzarella
  • 2–3 msk olivolja 
  • rucola
  • flingsalt
  • crema di balsamico
  • basilikablad 


Gör så här: 

Lägg en bädd av ruccola på ett fat. Skiva tomaten och lägg den på rucolan. Ringla lite olivolja och flingsalt på.

Dela körsbärstomaterna på hälften och lägg i en skål, häll över ca 1-2 msk olivolja och flingsalt. Mosa ihop lite med händerna eller med en gaffel. Lägg över tomaterna på fatet, låt saften från tomaterna vara kvar i skålen. 

Dela jordgubbarna och lägg på fatet. Häll ut vattnet från burratan/mozzarellan, dra isär den och lägg på tomaterna på fatet. Ringla över saften från tomaterna, tillsätt lite mer olivolja och flingsalt. 

Ringla över crema di balsamico och avsluta med att lägga några basilikablad på.

Skapa liv och rörelse på grillbordet

Måltiden blir otroligt mycket trevligare om bordet är fint dukat, oavsett om du har bjudit in till midsommarfest eller om det är den närmaste familjen som sätter sig till bords. 

Lägg på en duk och ställ fram sås, sallad och potatis i fina skålar, gärna med somrigt mönster. Låt de livliga färgerna i både grillmaten, servetterna och porslinet förvandla grillbordet till ett kulinariskt konstverk. 

Är det en midsommarfest du bjudit in till? Behöver du kanske ett tips eller två till dukningen? Här får du hjälp, oavsett om du väljer en formell eller avslappnad stil.

 

Känner du att de rycker rejält i grilltången nu? Se efter om du har den utrustning du behöver till grillfesten.

Tillbaka
Välj butik
Hitta din närmaste butik

Ursäkta, geolokalisering är inte tillgänglig.

Det går inte att kombinera en Click & Collect-beställning från olika butiker. Töm varukorgen och börja om på nytt om du vill byta butik.