-
Gjutjärnsgrytor – för ett livslångt partnerskap
Behöver du en ny gryta? Och funderar på om du borde välja gjutjärn? Vi räcker gärna ut en hjälpande hand.
Fördelar och nackdelar med grytor i gjutjärn
Den största fördelen med gjutjärnsgrytor är att de är riktigt robusta. Andra grytor kan ofta hålla länge, men sällan hela livet. Det gör faktiskt gjutjärnsgrytan. Bara du behandlar dem väl, förstås.
Gjutjärn ger dig en stabil grund för framgångsrik matlagning. Det tjocka gjutjärnet ger jämn värme – och håller fast vid den. Det betyder jämnt stekta grytbröd, möjlighet till långtidsstekning av fläskstek och lammstek, samt småputtrande soppor och såser på låg värme.
Gjutjärnsgrytor är dessutom mycket mångsidiga. Du kan laga mat på induktionshäll och i ugnen, men också på grillen och över öppen eld.
Små och stora gjutjärnsgrytor
Du kan välja mellan matt och slät emalj. Gjutjärnsgrytan med den matta ytan skapar sitt eget non-stick-belägg - en naturlig fettfilm - när du använder den. Gjutjärnsgrytan är redan utrustad med slät emalj och redo för användning från första sekund. Kom bara ihåg att värma upp den gradvis och stanna ett par steg före vad du normalt gör. Annars bränner maten fast.
Urvalet av gjutjärnsgrytor är ganska stort. Välj bland olika storlekar - från cirka 2 liter till över 9 liter. De minsta är bra för att koka sås, makaroner och små portioner gröt, medan de största är suveräna för att laga grytor till den stora familjen, koka stora portioner pasta - och inte minst kålpudding.
Vill du ha en traditionell, svart gryta, eller välja en mer livlig färg? Valet är ditt. Många låter grytan stå framme på köksbänken som ett designelement i sig. Snygg och tidlös design - och en mästare i köket. Kan det bli bättre?
Så tvättar och underhåller du gjutjärn
Gjutjärnsgrytor lovar evig trohet, så länge du gör ditt för att vårda förhållandet. Följ dessa 5 regler, så har du en gjutjärnvän för livet:
- Använd trä-, plast- och silikonredskap.
- Om grytan har ett trähandtag kan du använda den på alla spishällar, men inte i ugnen eller på grillen. Är handtaget också gjort av gjutjärn kan du också ställa den på grillen och över öppen eld.
- Lyft upp grytan när du ska flytta den – skjut den inte över spishällen. Både spishällen och gjutjärnet tål en del, men de kan få onödiga repor av skjutande och puttande.
- Kom alltid ihåg att tvätta undersidan. Fett och olja som bränner fast på undersidan genererar tillräckligt med värme för att det du har i grytan ska brännas – även vid låga temperaturer.
- Gjutjärnsgrytan måste vara helt torra när du sätter tillbaka dem i lådan eller skåpet. Torka noga och låt dem gärna stå på bänken en stund innan du sätter tillbaka dem.