Utforska fler kategorier
Stekpannor rostfritt stål Keramiska stekpannor Kolstålspannor Stekpannor i koppar Stekpannor 20 cm Stekpannor 24 cm Stekpannor 28 cm Stekpannor 32 cm
Stekpannor – detta är skillnaderna
Du behöver en ny stekpanna, men kanske känner du dig både förvirrad och nedslagen i den stora världen av stekpannor? Det förstår vi – för det är verkligen många att hålla reda på. För att ge dig en snabb och enkel översikt över de mest vanliga stekpannorna har vi sammanfattat kännetecknen åt dig.
Här är huvudskillnaderna, kort och gott:
- Stålpanna: tål hög temperatur, extremt hållbar, oftast tunn botten, finns både med och utan non-stick-beläggning.
- Aluminiumpanna: leder värme mycket bra, lätt och solid material, finns med både tunn och tjock botten, har non-stick-beläggning.
- Gjutjärnspanna: tungt och ultrasolid material, tjock botten, behåller bäst värmen, finns med och utan emalj (som nästan blir som en non-stick-beläggning).
Nästan alla stekpannor kan användas på induktionshäll. Som sig bör i det 21: a århundradet.
Stekpanna med eller utan non-stick-beläggning
Du kan välja mellan stekpannor med och utan non-stick-beläggning. Fördelen med non-stick-beläggningen är att maten inte fastnar så lätt. Dessutom går rengöringen som en dröm.
Men det kan följa med en liten nackdel också. Om du slår på hög värme direkt när stekpannan möter plattan – eller börjar tvätta pannan medan den fortfarande är varm – börjar beläggningen flagna. Därmed kan du vinka adjö till både non-stick-beläggningen och stekpannan.
Och så är det alltid en joker... Det är pannan med keramisk beläggning. Dessa kallas ofta "keramiska stekpannor". Denna beläggning är mycket solid och tål ofta mycket mer än "vanlig" non-stick-beläggning.
Därför är tjockleken på botten viktig
Tjockleken på stekpannorna varierar från cirka 2–3 mm till 5–8 mm. Detta är något du absolut bör ha en medvetenhet om. Ta reda på vad du behöver för maten du vanligtvis lagar.
Pannor med tunn botten har lätt för att böja sig vid snabb uppvärmning och snabb nedkylning. Stålpannor, till exempel, värms upp blixtsnabbt, men behåller mycket dåligt värmen.
Det betyder att om du slänger en biff i en tunnbottnad stekpanna, stjäl köttet mycket av värmen. Du tappar kontrollen över hur lång stektid biffen behöver, och får troligen inte heller en knaprig stekt yta. Dessutom krävs det mycket för att biffen ska stekas jämnt.
Tjocka bottnar tar längre tid på sig att bli uppvärmda, men behåller bättre värmen. Det ger en jämn värmefördelning över hela stekytan, vilket gör att du får jämn stekning. Dessutom krävs det mer för att tjockbottnade pannor ska "slå sig", det vill säga att botten böjs.
Slutsatsen är därför: Tunna stekpannor är perfekta för pannkakor, stekta ägg, fiskfiléer och grönsaker. Tjockbottade stekpannor – särskilt gjutjärn – är optimala för stekning av biff, kyckling, wok och stekt ris.
Stor eller liten stekpanna?
Stor eller liten stekpanna? "Ja, tack – båda delarna", är mångas svar. En stor stekpanna på 28 eller 32 cm ger fler möjligheter. I den kan du göra större omeletter, tallriksstora pannkakor och fler köttbullar på en gång.
Men om du snabbt ska steka ett ägg till frukost, värma en pizzabit eller steka ett par korvar kan det kännas lite överväldigande att dra fram den stora stekpannan. Då kan det vara bra att plocka fram en liten, lätt panna från skåpet eller lådan. Dessutom går uppvärmningen av en liten stekpanna på 20 eller 24 snabbare och den använder mindre ström.
Två pannor i olika storlekar kan också vara fördelaktiga när du lagar en middagsrätt med olika tillbehör. Låt kantarellerna puttra i smör i den minsta pannan, medan du steker biffarna möra i den stora?
Underhåll av stekpannor
Det är två saker som inte kan sägas tillräckligt ofta:
- Värm upp stekpannan gradvis. Det hjälper dig att undvika flagande beläggning och böjd panna.
- Vänta med att skölja eller tvätta stekpannan tills den är kall. Helt kall. Det hjälper dig också att undvika flagande beläggning och böjd panna.
Dessutom rekommenderar vi alltid att handtvätta pannorna, även om tillverkaren säger att de kan diskas i diskmaskin. Då håller pannan mycket längre. Det gäller för övrigt inte stålpannor utan non-stick-belägg – de tål daglig disk i diskmaskin. Om inte mer.
Vill du lära dig mer? Kolla in den här stekpanneguiden.