Gjutjärnsgrytor och gjutjärnspannor - för ett livslångt partnerskap
Behöver du en ny gryta eller stekpanna? Och funderar på om du borde välja gjutjärn? Här lär du dig om gjutjärnsgrytor och gjutjärnspannor - och varför de är ett robust och pålitligt val.
Behöver du hjälp med att väga gjutjärn mot grytor och pannor i andra material? Vi räcker gärna ut en hjälpande hand.
Fördelar och nackdelar med grytor och stekpannor i gjutjärn
Den största fördelen med gjutjärnsgrytor och -pannor är att de är riktigt robusta. Andra grytor och stekpannor kan ofta hålla länge, men sällan hela livet. Det gör faktiskt gjutjärnsgrytan och gjutjärnspannan. Bara du behandlar dem väl, förstås.
Men en hållbar stekpanna är inte mycket värd om den inte gör matlagningen enklare. Det leder oss till fördel nummer 2. Gjutjärn ger dig nämligen en stabil grund för framgångsrik matlagning. Det tjocka gjutjärnet ger jämn värme - och håller fast vid den. Det betyder jämnt stekta biffar och grytbröd, möjlighet till långtidsstekning av fläskstek och lammstek, samt småputtrande soppor och såser på låg värme.
Gjutjärnsgrytor och -pannor är dessutom mycket mångsidiga. Du kan laga mat på induktionshäll och i ugnen, men också på grillen och över öppen eld.
Två nackdelar är värda att nämna: Gjutjärn är en tung metall, vilket gör grytan eller pannan tyngre att flytta på. Du kan kanske också hävda att priset är en nackdel, men eftersom du sannolikt slipper flagande belägg och böjda stekpannor - och därmed slipper köpa ny - går investeringen i plus.
Små och stora gjutjärnsgrytor
Du kan välja mellan matt och slät emalj. Gjutjärnsgrytan med den matta ytan skapar sitt eget non-stick-belägg - en naturlig fettfilm - när du använder den. Gjutjärnsgrytan är redan utrustad med slät emalj och redo för användning från första sekund. Kom bara ihåg att värma upp den gradvis och stanna ett par steg före vad du normalt gör. Annars bränner maten fast.
Urvalet av gjutjärnsgrytor är ganska stort. Välj bland olika storlekar - från cirka 2 liter till över 9 liter. De minsta är bra för att koka sås, makaroner och små portioner gröt, medan de största är suveräna för att laga grytor till den stora familjen, koka stora portioner pasta - och inte minst kålpudding.
Vill du ha en traditionell, svart gryta, eller välja en mer livlig färg? Valet är ditt. Många låter grytan stå framme på köksbänken som ett designelement i sig. Snygg och tidlös design - och en mästare i köket. Kan det bli bättre?
Gjutjärnspannor som håller livet ut
Trött på böjda stekpannor och flagande belägg? Då har du goda skäl att välja en gjutjärnspanna, så får du en stekpanna som verkligen varar. Den är lika bra att använda för tunna pannkakor som tjocka biffar. Äggröra, såser och krispigt stekt fisk? Inga problem i gjutjärnspannan.
För att lyckas med stekning i gjutjärnspanna bör du anteckna 2 tips under kockmössan: Se till att pannan inte blir för varm - och vänta med att vända kött och fisk tills det har bildats en stekyta. Kommer du ihåg dessa tips har du en bra grund för att lyckas med matlagningen.
Du kan välja mellan små och stora stekpannor, helt svarta stekpannor - och stekpannor med lekfulla färger. Dessutom har du valet mellan matt och slät emalj, och stekpannor med grillräfflor.
Så tvättar och underhåller du gjutjärn
Gjutjärnsgrytor och gjutjärnspannor lovar evig trohet, så länge du gör ditt för att vårda förhållandet. Följ dessa 5 regler, så har du en gjutjärnvän för livet:
- Använd trä-, plast- och silikonredskap.
- Om grytan eller stekpannan har ett trähandtag kan du använda den på alla spishällar, men inte i ugnen eller på grillen. Är handtaget också gjort av gjutjärn kan du också ställa den på grillen och över öppen eld.
- Lyft upp grytan och stekpannan när du ska flytta den - skjut den inte över spishällen. Både spishällen och gjutjärnet tål en del, men de kan få onödiga repor av skjutande och puttande.
- Kom alltid ihåg att tvätta undersidan, förutom resten av grytan och stekpannan förstås. Fett och olja som bränner fast på undersidan genererar tillräckligt med värme för att det du har i grytan ska brännas - även vid låga temperaturer.
- Gjutjärnsgrytan och gjutjärnspannan måste vara helt torra när du sätter tillbaka dem i lådan eller skåpet. Torka noga och låt dem gärna stå på bänken en stund innan du sätter tillbaka dem.